Bir Kasa/Römork kullanım ömrü onu nasıl ve ne sıklıkla temizlediğiniz ile doğru orantılıdır. Temizlik ve bakım, araç kullanım şekline göre değişim gösterebilir. Aşağıda dorsenizi nasıl temizleyebileceğiniz konusunda yol gösterici bilgilere ulaşabilirsiniz.
DİKKAT
- Güç bağlantılarını temizliğe başlamadan önce çıkarınız.
- Yeni kasaları ve römorkları ilk aylarında sadece temiz ve soğuk su ile yıkayınız.
- Bu parçalar direkt olarak su ile temizlenmemelidir:
-Elektrik sistemleri
-Tekerlekler
-Gaz payandası
-Kaplin bilya bağlantısı
-Yol gösterici levhalar
-Hidrolik sistem
Bu parçaların el ile temizlenmesi daha doğrudur.
Genel Temizlik
Kasa/Römork’larınızı düzenli olarak temizleniz önemlidir. Yolculuk sonrası temizliğin faydalarını göreceksiniz. Toz, toprak; kabuk bağlayacak ve araç materyallerine zarar verecek kadar güçlenebilir.
Materyallere özel temizlik
Her üstyapının üretildiği malzemeye göre bir temizlenme yöntemi vardır, işte parçalara göre temizleme örnekleri:
Galvaniz çelik gövdeli
Galvaniz metal gövdeler, yıpratıcı kimyasal maddelere karşı dayanıklı değildir (yol tuzu, gübre vs.) . Yenkar, yaptığınız yolculuklardan sonra (özellikle kış aylarında) temizlik yapmanızı önerir.
Boyalı ve toz çelik kaplamalı yüzeyler
Boyalı çelik yüzeyler küflenmeye karşı biraz daha dayanıklı olsalar da asit içeren maddelere karşı dayanıklı değillerdir ve düzenli olarak kullanım sonrası temizliğe girmesinde fayda vardır.
Alüminyum
Koruyucu oksit ile kaplı alüminyum parçalar küfe karşı iyi koruma sağlar. Düzleştirilmiş yüzeyler su ve bilindik temizleme maddeleri ile temizlenebilir. Alüminyum ve branda temizleyicileri güçlü toprak katmanlarını temizlemede fayladı olur.
Ahşap
Ahşap parçaların sıradan şekilde bir temizlikten geçmesinde bir sakınca yoktur ancak kurumuş halde kaldığından emin olmak lazımdır. Aksi taktirde yüzeyde gerginlik ve çatlaklar oluşabilir.
Plywood
Plywood istikrarlıdır ve bakımı kolaydır. Su ve bilindik temizleme maddeleri ile temizlenir (plastik temizleyicileri kullanılabilir.).
Not: Hasarlı bölümler daha derin yaralar almaması için silikon yardımı ile doldurulup iyileştirilebilir.
PVC/ sentetik dokulu branda
Brandalar üzerlerine plastik ve branda temizleme maddeleri sıkılıp bir süre bekletilir. Aynı zamanda fırça kullanılarak toprak oluşumları kaldırılır, daha sonra su kullanarak yıkanır ve kuruması beklenir.
Branda üzerinde yapıştırma yazı var ise özenle temizlenmesine dikkat ediniz.
Kauçuk parçalar/kaplamalar
Sertleşme ve çatlak oluşmasını önlemek için kauçuk kısımların bakımı düzenli olarak silikon spreyi, talkum ve vazelin ile yapılmalıdır.